Nyheter

Tandläkaren som kommer till dig

Seniorval.se 15/11/2016

När tandläkaren Anna Milos pappa blev sjuk föddes idén om en tandläkarmottagning som besöker patienterna. Idag är hon en uppskattad gäst hos många äldre. Anna Milo är glad över den tekniska utvecklingen. När hon började arbeta som mobil tandläkare var utrustningen hon hade med sig betydligt tyngre och mer otymplig. Idag kan hon och hennes kollegor enkelt ta med sig allt de behöver på sina hembesök.

LÄS MER

Läskskatt minskar karies främst hos yngre män

Tandläkartidningen 14/11/2016

En sockerskatt på läsk skulle minska kariesförekomsten mest hos yngre män med låg inkomst, visar ny tysk studie. En sockerskatt på läsk skulle verka utjämnande på förekomsten av karies i samhället. Det menar forskare från Tyskland och Nya Zeeland som har konstruerat en modell utifrån empiriska data och simulerat utvecklingen över en tioårsperiod i Tyskland.

LÄS MER

Fyrdubblad risk att ett ersatt implantat fallerar

Tandläkartidningen 10/11/2016

Om ett fallerat implantat ersätts med ett nytt är risken mer än fyra gånger så hög att det nya implantatet också fallerar. Det visar en svensk studie. Implantat är framgångsrika och sitter kvar i runt 94 procent av fallen, vilket innebär att endast ungefär 6 procent inte gör det. Men hur framgångsrika är de ersättningsimplantat som sätts in när ett första implantat fallerat? Det ville svenska forskare ta reda på och undersökte journalerna för samtliga 2 670 patienter som fått drygt 10 000 implantat mellan 1980 och 2014 vid en specialistklinik i Malmö.

LÄS MER